Outbase mini camper with convertible bed by Studio Rotor
Convertible camper bed in Outbase mini camper
“We are very satisfied with the collaboration with Studio Rotor. Floris had a good feel for which aspects in the design were important to us. The cooperation was very pleasant and communication was always clear so that we knew where we were at. In the future, we will certainly return to Studio Rotor for new projects to translate an idea into an actual product.”
Tim van BroekhovenOwner of Outbase Campervans

Slaapbank design voor minicamper

Fabrikant Outbase Campervans vroeg Studio Rotor om een slaapbank te ontwikkelen voor hun Volkswagen Caddy minicamper en de aankomende Volkswagen ID.Buzz kampeerbus. Het doel was om een gebruiksvriendelijk slaapbank design te ontwikkelen dat optimaal gebruik maakt van de beperkte ruimte. Ook moest het ontwerp voldoen aan de Europese regelgeving over passagiersstoelen in auto’s (o.a. R14 en R17).

Verkenning: regelgeving en ideeën voor constructie

In de eerste fase van het project heeft Studio Rotor de regelgeving bekeken en verschillende ideeën voor de slaapbank in schets uitgewerkt. Tijdens regelmatige besprekingen konden de mensen van Outbase aangeven welke aspecten zij belangrijk vonden en welke ideeën zij verder wilden uitwerken. Vanaf het begin hebben we gewerkt met onderleggers met de geometrie van de campers om ervoor te zorgen dat onze ideeën ook echt zouden passen.

Vertalen naar 3D-CAD-ontwerp

Na het kiezen van een ideerichting voor verdere ontwikkeling is deze in een aantal stappen steeds verder uitgewerkt tot een gedetailleerd ontwerp. In 3D-CAD kan Studio Rotor heel eenvoudig verschillende bewegingen van ladegeleiders, vouwmechanismen, gasveren en ontgrendelingsmechanismen bekijken. Ook gaan we na of er geen conflicten zijn in de verschillende posities van het mechanisme.

Intuïtief vouwmechanisme

Het resultaat is een slaapbank die heel intuïtief werkt. Het vouwmechanisme zelf is onzichtbaar en ook ontoegankelijk voor gebruikers. Met één hand kan het systeem worden ontgrendeld en omgevormd tot een bed. Letterlijk binnen enkele seconden.

Design of convertible camper bed for mini camper - compliant with EU regulation
Frame of convertible camper bed - by Studio Rotor
Sketches of design process for folding mechanism of convertible camper bed - by Studio Rotor
Comfortabel zitten + comfortabel slapen

In zittende positie kantelt het onderste deel iets naar achteren waardoor een ergonomische en comfortabele zitting ontstaat. In de slaapstand ontstaat een vlak oppervlak, dat wordt afgedekt met een dekmatras. De gordel-ontvangers klappen automatisch naar beneden, zodat je ze niet voelt als je op het matras ligt.

Ruimte voor koelkast en opslag

Vanaf het begin van het project hebben we de ruimte onder de zitting vrijgehouden. Dit zorgt ervoor dat er nu een goede plek is voor een koelkast en opberglade.

Slaapbank ook nuttig buiten vakanties

Naast het gemak van wisselen tussen bank en bed, geeft dit slaapbank design gebruikers nu de mogelijkheid om hun minicamper als “daily driver” te gebruiken. Dit soort kleine campers worden vaak gekocht door alleenstaanden of stellen. Dit slaapbank ontwerp zorgt ervoor dat eigenaren de camper ook buiten vakanties kunnen gebruiken om bijvoorbeeld hun kleinkinderen of andere bezoekers mee te nemen.

Sterke constructie voor trektest

Gespecialiseerd ingenieursbureau Girotec heeft de slaapbank verder geoptimaliseerd. Met een paar verstevigingen doorstond het bed de verschillende verplichte tests (waaronder een trektest).

Bent u ook een product aan het ontwikkelen?

Wilt u ook een product ontwikkelen dat intuïtief vouwt?
Studio Rotor is gespecialiseerd in het ontwikkelen van gebruiksvriendelijke opvouwbare producten. Of het nu gaat om een slaapbank, een brancard of een opvouwbare e-bike, wij helpen u! Neem nu contact op voor een vrijblijvend eerste gesprek.


Studio Rotor’s betrokkenheid: verkenning, onderzoek regelgeving, concept design, concept engineering van vouwmechanisme.

Opdrachtgever: Outbase Campervans
Design en concept engineering: Studio Rotor
Engineering en testen: Girotec

 


Neem nu contact op
Meer projecten rondom mobiliteit