Circular design & circulaire productontwikkeling

Material loops in circular design model

Ontgrendel de kracht van Circular design

Circulariteit is niet zomaar een modewoord; het is een benadering die de manier verandert waarop producten worden ontworpen, vervaardigd en geconsumeerd. Door Circular design te omarmen, kunt u afval minimaliseren, waardevolle hulpbronnen behouden en producten maken die een positieve impact hebben op zowel het milieu als uw bedrijf.

Wat is Circular design?

Kern van de circulaire ontwerpmethodiek is het sluiten van materiaalkringlopen en het gescheiden houden van biologische en technische materiaalstromen. Verder is het de bedoeling om de materiaal kringloop zo klein mogelijk te maken. Geef er dus de voorkeur aan een product of zijn componenten te hergebruiken, in plaats van de materialen te versnipperen en te smelten voor recycling. We hebben dit diagram van de Ellen MacArthur Organization altijd een zeer verhelderend en verklarend beeld gevonden.

Wat levert circulariteit u op?

Historisch gezien is het de gewoonte van een fabrikant om meer winst te maken door meer te verkopen. Dus hoe meer u verkoopt, hoe meer u wint. In circulair perspectief komt de winst vaak uit verschillende gebieden. Wat overblijft is dat een eindgebruiker een probleem heeft dat opgelost moet worden. Maar als deze persoon een product met terugkoopgarantie kan leasen, huren of kopen, kan de fabrikant profiteren terwijl hij controle houdt over de materiaalstromen.

En hoe zit het met Cradle-to-Cradle?

Kort gezegd stimuleert Cradle to Cradle (C2C) maximaal hergebruik van hulpbronnen en het uitbannen van het begrip afval. Voor ons past dit binnen de circulaire benadering, zij het dat C2C misschien nog een stap verder gaat om te zorgen dat alle materialen inherent veilig zijn en eeuwig kunnen worden gerecycled.

Product/dienst combinaties ontwerpen

Om circulair te worden, moeten we de huidige bedrijfsmodellen heroverwegen. Is het écht nodig dat uw klant ook eigenaar wordt van het door u gemaakte product? Is het niet voldoende om uw klanten toegang te geven tot bepaalde functionaliteit of prestaties, via huur-, leasing- of terugkoopconstructies?

Exploded view of wheelchair - disassembly for circular design
Image of supply chain manufacturers

Naar een circulair businessmodel

Iedere fabrikant heeft een unieke reis op weg naar circulariteit. Kiezen voor circulaire productontwikkeling is een investering in een betere toekomst. Door circulariteit te omarmen, kunt u uw merk onderscheiden, een concurrentievoordeel behalen, meer betrokken medewerkers krijgen en bijdragen aan een duurzamere wereld. Van het uitvoeren van uitgebreide audits om verbeterpunten te identificeren tot het geven van advies over duurzame materialen en productieprocessen, we zijn er om u te ondersteunen bij elke stap van uw circulaire transformatie.

Wat doet u als producten kapot gaan?

De beste plaats voor een kapot product is bij de organisatie die het heeft ontwikkeld. Als fabrikant heb je de knowhow om het op te knappen, te upgraden. Je kunt leren van hoe het product faalt. En beter nog, uw bedrijf heeft nu een prikkel om al tijdens de ontwikkeling na te denken over demontage en eventueel hergebruik of renovatie.

Modulaire en uitbreidbare producten

Circulariteit gaat vaak hand in hand met modulariteit. Modulaire producten kun je makkelijker repareren en upgraden. Een goed voorbeeld is Fairphone, het bedrijf dat de modulaire en uitbreidbare telefoons maakt. En door hun voorbeeld zijn andere concurrenten geneigd te volgen.

Betrek uw toeleveringsketen

Als je eenmaal begint na te denken over materiaalkringlopen, volgt vaak al snel de vraag: “en hoe duurzaam zijn onze leveranciers eigenlijk?” We hebben gezien dat door het gewoon te vragen, een hele toeleveringsketen kan gaan nadenken over duurzaamheidsinspanningen. Wij helpen u om uw supply chain op het gebied van duurzaamheid in kaart te brengen.

View of recycling facility
Bronnen:

Materialen efficiënt gebruiken

Het circulaire denken betekent niet dat we niet aan eco-efficiëntie hoeven te denken. Dat is de wat meer traditionele benadering van duurzame ontwikkeling. Levenscyclusanalyse (LCA) uitvoeren om de impact van ontwerpkeuzes op het milieu te achterhalen. Gebruik alleen materialen die nodig zijn, en niet meer. Gebruik materialen die de minste impact hebben op het milieu (inclusief fabricage en einde levensduur).

Maak uw bedrijf toekomstbestendig met circulaire producten

Door richting de circulaire economie te gaan, maakt u uw bedrijf toekomstbestendig in een snel veranderende wereld. Consumenten geven steeds meer prioriteit aan duurzaamheid en voelen zich aangetrokken tot merken die milieuvriendelijke alternatieven bieden. Circular design stelt u in staat uw producten te differentiëren, het vertrouwen van klanten op te bouwen en nieuwe markten aan te boren die worden gedreven door bewuste consumptie.

Beweeg mee naar een circulaire wereld

Maak een positieve impact op het milieu, uw merk en uw bedrijf door te werken aan circulair design met Studio Rotor. Laten we samen een duurzamere toekomst creëren, waarin circulaire producten de norm zijn. We zijn benieuwd naar uw ambities. Ook als u nog niet precies weet wat te doen – zet vandaag die eerste stap en neem contact met ons op. Hiermee maakt u een begin om het volledige potentieel van circulair ontwerp voor uw bedrijf te benutten.