Concept design voor productontwikkeling

Wat is concept design?

Concept design is het bedenken van verschillende oplossingen en oplossingsrichtingen voor een bepaald ontwerpprobleem. Het is een fase in de productontwikkeling waarbij het algemene concept van een product wordt bepaald.

Daarbij wordt gekeken naar verschillende onderwerpen zoals gebruiksbeleving, usability, vormgeving en technologie. Zonder teveel naar de details te kijken.

Grenzen verkennen

Industrieel ontwerpers beginnen de concept design fase meestal met het schetsen en bedenken van nieuwe ideeën voor een product en onderdelen van het product. Daarmee verkennen we de grenzen van wat er mogelijk is.

We onderzoeken wat wel of niet werkt. Welke functies zouden kunnen worden geïntegreerd? Hoe wordt de layout van het product? Welke vormgeving past het beste bij het product en de doelgroep?

Vehicle design concept sketches

Van idee naar concept

Als er genoeg nieuwe ideeën zijn bedacht, gaan we een aantal kansrijke ideeën uitwerken tot een concept design. In zo’n concept moeten dan geen grote onduidelijkheden meer bestaan. Dat dwingt ons om het idee concreet te maken en van alle kanten te belichten.

Concept design process example - by Studio Rotor
Concept design process - Multiple concepts comparison - Studio Rotor

Waarom meerdere concepten?

Je zou kunnen zeggen dat het ontwikkelen van meerdere concepten alleen maar extra tijd en geld kost. Waarom meerdere productideeën uitwerken, als je dat budget ook gewoon aan één concept kan besteden?

Werken aan alleen één concept kan, maar we raden het af. Vroeg in het product design proces wil je zo goed mogelijk verkennen wat de opties zijn. En je kunt ideeën pas goed evalueren als je ze wat verder hebt uitgewerkt tot concepten.

Verkennen met lage investering

Het eerste deel van het productontwikkelingsproces kost relatief weinig. Terwijl het product wel al in hoofdlijnen wordt vastgelegd in deze periode.

Later in het proces zijn er veel grotere investeringen in engineering, productie en marketing. In dat stadium is het dus ook veel kostbaarder om nog grote wijzigingen in het productconcept aan te brengen.

Dus: liever in een vroeg stadium meerdere richtingen verkennen en een goed doordachte keuze maken tussen de concepten.

Test met klanten en gebruikers

Met een concept wordt het zichtbaar of de productideeën realistisch en haalbaar zijn. Een product concept kunt u bijvoorbeeld ook gebruiken om klanten, gebruikers of interne afdelingen op te warmen of te vragen voor feedback. Studio Rotor zorgt altijd voor heldere visualisaties bij een concept.

Zelf aan de slag?

U heeft een idee. Of u ziet een kans in de markt. Daar kunt u zelf mee aan de slag. Maar, u kunt de conceptontwikkeling natuurlijk ook uitbesteden aan de industrieel ontwerpers van Studio Rotor. Gaat een stuk sneller, en het eindresultaat is beter. Kijk ook eens bij 10 redenen om een ontwerpbureau in te huren.

We hebben veel ervaring met het fuzzy begin van de productontwikkeling. We zijn flexibel, creatief, doorzetters. Snel in staat om een idee te visualiseren. Altijd op zoek naar nieuwe kansen. Altijd met de eindgebruiker in gedachten.

Industrial design project overview - medical, mobility, public, equipment - Studio Rotor

Studio Rotor is specialist in concept design

Van een idee naar een product. Van niets naar iets. Nieuwe ideeën bedenken. Dat is waar Studio Rotor goed in is. Of het nu gaat om producten voor de medische sector, mobiliteit & transport, industrie of het publieke domein.

We helpen u met concept design en productinnovatie en brengen uw productontwikkeling in een stroomversnelling.

Neem nu contact op
Industrial design project overview - Studio Rotor

Studio Rotor is specialist in concept design

Van een idee naar een product. Van niets naar iets. Nieuwe ideeën bedenken. Dat is waar Studio Rotor goed in is. Of het nu gaat om producten voor de medische sector, mobiliteit & transport, industrie of het publieke domein.

We helpen u met concept design en productinnovatie en brengen uw productontwikkeling in een stroomversnelling.

Neem nu contact op