Airport vehicle design for passengers with reduced mobility
“An airport the size of Heathrow can be difficult to manoeuvre through and these Multimobbys will make a real difference to our passengers requiring assistance, particularly those with mobility issues or disabilities.” Jonathan Coen, director of customer relations and service at Heathrow

Elektrisch voertuig ontwerp voor vliegvelden

Hoe kan een vliegveld passagiers met beperkte mobiliteit vervoeren naar de gate – op een veilige, comfortabele en efficiënte manier? Tegenwoordig gebruiken veel vliegvelden golfkarren. Maar zoals de naam al zegt, zijn deze voertuigen niet ontworpen voor luchthavens. Daarom heeft Special Mobility aan Studio Rotor gevraagd om een elektrisch voertuig ontwerp dat aansluit bij de specifieke behoeften van vliegvelden en passagiers. Dit resulteerde in een innovatief voertuig, de Multimobby.

Ontworpen voor veiligheid

Studio Rotor ontwierp het voertuig met veiligheid in het achterhoofd. De bestuurdersstoel is verhoogd, om duidelijk zicht op de omgeving te bieden. Ook de hoge deuren zorgen ervoor dat passagiers hun armen niet naar buiten steken. Naast deze fysieke beveiligingen, houdt een volledige sensorpakket in de gaten of er geen obstakels of mensen dichtbij het voertuig komen. De snelheid wordt automatisch verlaagd als dat nodig is om een botsing te voorkomen.

Rijplezier voor chauffeurs en passagiers

De Multimobby rijdt als een tank – op een positieve manier. Het voertuig kan draaien om zijn as, en is daarmee dus uiterst wendbaar voor bestuurders. Hij past gemakkelijk in een lift.

Efficiënt en comfortabel

Met dit voertuig kunnen tot 7 passagiers worden vervoerd, terwijl andere oplossingen alleen 5 mensen kunnen meenemen met dezelfde buitenafmetingen. Door een slimme layout van wielen, motoren en accu’s, is het mogelijk om alle passagiers voldoende (been)ruimte te geven. De eerste serie van voertuigen is inmiddels in gebruik genomen op London Heathrow en de eerste feedback is zeer positief.

Wilt u ook producten ontwikkelen voor elektrische mobiliteit?

Als product ontwerpbureau heeft Studio Rotor veel ervaring met productontwikkeling voor zowel ervaren operators als gebruikers zonder voorkennis. Of het nu gaat om elektrische mobiliteit, transport rolstoelen of self-service machines – Studio Rotor helpt u graag!

Samen een project opstarten
Meer mobiliteit design

 


Studio Rotor’s betrokkenheid: marktanalyse, ergonomische analyse, idee ontwikkeling, concept ontwikkeling.


Opdrachtgever (externe link):
Special Mobility


Artikelen over dit ontwerp:

Core77 design blog
Designboom blog
New Atlas blog
Design report magazine
Ground handling magazine