Ontwerp van smalle rolstoel voor in vliegtuigen

Waar passagiers met een beperking vroeger weleens kruipend (!) het vliegtuig in moesten, wordt tegenwoordig gebruik gemaakt van “aisle chairs”. Dit zijn smalle rolstoeltjes die in het gangpad tussen de vliegtuigstoelen door passen. Hoewel de aisle chairs voor een flinke verbetering hebben gezorgd, blijven ze voor vele passagiers toch een noodzakelijk kwaad. Ook voor het begeleidende personeel van vliegvelden zijn er verbeteringen mogelijk.

Uitgebreid gebruiksonderzoek naar passagier en operator

Hoe kan een rolstoel in het smalle gangpad van een vliegtuig (slechts 33 cm breed!) iets bijdragen aan het comfort van een passagier met beperkingen? En, hoe kan die zogeheten “aisle chair” ervoor zorgen dat de begeleiders van het vliegveld minder hoeven te tillen? Studio Rotor heeft in opdracht van Special Mobility gekeken naar het boardingsproces voor rolstoelgebruikers en een verbeterde aisle chair ontwikkeld.

Passagier wil comfort, operator wil minder tillen

In een uitgebreid onderzoek onder operators, passagiers en andere belanghebbenden kwamen een aantal belangrijke problemen naar voren. Zo bleek dat de zitting decubitis kon veroorzaken en dat de voeten en knieën van de passagiers nauwelijks beschermd waren bij de rit door het gangpad. De operator komt er niet veel beter vanaf: het komt vaak voor dat twee mensen een persoon van 100 kg van het gangpad helemaal tot aan het raam moeten tillen. Terwijl de omliggende vliegtuigstoelen het tillen belemmeren.

Resultaat: veiliger, comfortabeler, minder belastend

Het resultaat van het project is de Boarding Mobby, een aisle chair waarbij de operator de passagier omhoog kan tillen door een soort kapperstoel-mechanisme. Hierdoor kunnen passagiers met armfunctie zelf over de armsteun van de vliegtuigstoel klimmen. Passagiers zonder armfunctie kunnen makkelijker worden getild door de operators. Andere verbeteringen zijn o.a.: een verlengde voetplaat met opstaande randen om de voeten van de passagiers te beschermen, een anti-decubitis zitting, gordelautomaten die zonder lichaamscontact kunnen worden vastgemaakt en inklapbare beensteunen voor passagiers met een gipsbeen.

Welk concreet probleem uit uw markt gaat u oplossen?

Samen een project opstarten Meer medisch design

Studio Rotor’s betrokkenheid: probleemanalyse, uitgebreid gebruiksonderzoek, ideeën bedenken, conceptontwikkeling, begeleiding productie.


Opdrachtgever (externe link):
Special Mobility


Artikel over dit ontwerp:
Dwarslaesie Magazine (pdf)

Related Projects