Terra SC laadpaal design

ABB, producent van snellaad-technologie voor elektrische voertuigen, vroeg Studio Rotor om het industrieel design van de Terra SC (Smart Connect) laadpaal op zich te nemen. Studio Rotor was van eerste schets tot marktintroductie intensief betrokken bij dit project.

Belangrijk uitgangspunt van het ontwerpproject was om een laadpaal design te ontwikkelen met een zo klein mogelijk vloeroppervlak, omdat die als eerste in parkeergarages en bedrijfswagenparken zal worden geplaatst.

Studio Rotor maakte in samenwerking met ABB´s productontwikkelingsteam en externe thermisch specialisten verschillende layouts voor de componenten, om te kijken hoe vloeroppervlak, koeling en ergonomie geoptimaliseerd konden worden. Dit resulteerde in een layout waarmee de lader plat tegen de muur kan staan, en daardoor binnen een parkeervak kan worden geplaatst.

In verschillende vormstudies werkte Studio Rotor toe naar een sterke, herkenbare en toch subtiele uitstraling, waarbij minstens net zoveel aandacht besteed werd aan de hoofdvorm als aan de uitwerking van de details.

De houder van de stekker werd zo ontworpen dat het gebruik doet denken aan een benzinepomp (aangezien iedereen dat al kent) en er werd voor gezorgd dat de laadkabel dicht langs de behuizing loopt. Alle locaties van touchscreen, stekker en andere bedieningselementen werden zo ontworpen dat ze gebruikt kunnen worden door korte en lange mensen, en ook door mensen in een rolstoel.

Samen een project opstarten Meer public design

 


Studio Rotor´s betrokkenheid: ergonomische studie, conceptontwikkeling, studies naar layout van componenten, vormstudies, testen met modellen op ware grootte, CAD modelleren, begeleiden van prototypebouw.

Opdrachtgever (externe link):
ABB EV charging infrastructure


Artikel over Terra SC laadpaal design:
Tijdschrift voor Ergonomie (pdf)