Concept design voor productontwikkeling

Wat is concept design?

Concept design is het bedenken van verschillende oplossingen en oplossingsrichtingen voor een bepaald ontwerpprobleem. Een industrieel ontwerper begint de concept design fase meestal met het schetsen en bedenken van nieuwe ideeën voor een product en onderdelen van het product. Daarmee verkennen we de grenzen van wat er mogelijk is. We onderzoeken wat wel of niet werkt. Welke functies zouden kunnen worden geïntegreerd? Hoe wordt de layout van het product? Welke vormgeving past het beste bij het product en de doelgroep?

Equipment design - Electric vehicle - sketches - Studio Rotor Ontwerpbureau

Van idee naar concept

Als er genoeg nieuwe ideeën zijn bedacht, gaan we een aantal kansrijke ideeën uitwerken tot een concept design. In zo’n concept moeten dan geen grote onduidelijkheden meer bestaan. Dat dwingt ons om het idee concreet te maken en van alle kanten te belichten.

Concept design process example - by Studio Rotor

Evalueren met klanten en eindgebruikers

Met een concept wordt het zichtbaar of de productideeën realistisch en haalbaar zijn. Een product concept kunt u bijvoorbeeld ook gebruiken om klanten, gebruikers of interne afdelingen op te warmen of te vragen voor feedback. Studio Rotor zorgt altijd voor heldere visualisaties bij een concept.

Waarom meerdere concepten?

Je zou kunnen zeggen dat het ontwikkelen van meerdere concepten alleen maar extra tijd en geld kost. Waarom meerdere productideeën uitwerken, als je dat budget ook gewoon aan één concept kan besteden? Dat kan, maar we raden het af. Vroeg in het product design proces wil je zo goed mogelijk verkennen wat de opties zijn. En je kunt ideeën pas goed evalueren als je ze wat verder hebt uitgewerkt tot concepten.

Concept design process - Multiple concepts comparison - Studio Rotor

Niet te snel voor één richting kiezen

Het eerste deel van het productontwikkelingsproces kost relatief weinig. Terwijl het product wel al in hoofdlijnen wordt vastgelegd in deze periode. Later in het proces zijn er veel grotere investeringen in engineering, productie en marketing. In dat stadium is het dus ook veel kostbaarder om nog grote wijzigingen in het productconcept aan te brengen. Dus: liever in een vroeg stadium meerdere richtingen verkennen.

Zelf aan de slag?

U heeft een idee. Of u ziet een kans in de markt. Daar kunt u zelf mee aan de slag. Maar, u kunt de conceptontwikkeling natuurlijk ook uitbesteden aan de industrieel ontwerpers van Studio Rotor. Gaat een stuk sneller, en het eindresultaat is beter. We hebben veel ervaring met het fuzzy begin van de productontwikkeling. We zijn flexibel, creatief, doorzetters. Snel in staat om een idee te visualiseren. Altijd op zoek naar nieuwe kansen. Altijd met de eindgebruiker in gedachten.

Concept design projects | Concept design projecten | Studio Rotor

Studio Rotor is specialist in concept design

Van een idee naar een product. Van niets naar iets. Nieuwe ideeën bedenken. Dat is waar Studio Rotor sterk in is. Of het nu gaat om producten voor de medische sector, mobiliteit & transport, industrie of het publieke domein. We helpen u met concept design en productinnovatie en brengen uw productontwikkeling in een stroomversnelling.

Neem nu contact op! Of lees ook eens de 10 redenen om een ontwerpbureau in te huren.